18 Ekim 2013

Dior's ''New Look'': Bir Devrim

The ''Bar Suit''

II. Dünya Savaşı'nın bitiminden bir yıl sonra, Paris'in Faubourg Saint-Honoré caddesinde yürürken ayağı takılıp neredeyse düştüğünde, Christian Dior efsanevi kaderini gerçekleştirmeye hazırdı.

Ayağının takıldığı obje bir yıldızdı. Oldukça batıl inançlı olan Dior, elbette ki bunu bir işaret olarak algıladı. ''Koton Kralı'' Marcel Boussac ile bir sonraki gün yapacağı görüşme için bir işaret...


Çocukluk arkadaşı Georges Vigouroux'nun ısrarlarıyla görüşmeyi kabul ettiği Marcel Boussac, kendisine Philippe Et Gaston Moda Evi'ni devralmasını önerecekti. Bu teklifin ardından, neredeyse her büyük kararını danıştığı falcısına (Madame Delahaye) koşan Dior; ''Kabul et! Ön koşullar ne olursa olsun, Christian Dior Moda Evi'ni kurmalısın. Kabul et!'' cevabını aldı ve Marcel Boussac'a Philippe et Gaston Moda Evi'ni değil kendi moda evi Christian Dior'u kuracağını açıkladı. Yine kendi deyimiyle ''Ruh halinden personele, mobilyalara, binalara kadar her şeyin yeni olduğu bir yer!''


Sayılara da oldukça takıntılı olan Dior, Paris'in 8. Bölgesinde 8 katlı, 8 atölyeli yeni bir bina buldu. 30 Avenue Montaigne. Bina neoklasik XVI. Louis stilinde Dior'un en sevdiği renkler gri ve beyazlarla dekore edildi.


12 Şubat 1947'de saat 10:30'da 30 Avenue Montaigne'de 42 yaşındaki Christian Dior ilk defilesini gerçekleştirdi.


Çocukluğundan beri gözlemlediği kadınlarda dikkatini çeken şey; en dramatik durumlarda bile saklanan hafiflik ve çekiciliğin sanatıydı ve o yarattığı ''flower women'' ile kadınlara bunu geri vermek niyetindeydi.

II. Dünya Savaşı'nın bitiminden sadece iki yıl sonra, kısıtlamaların, ekonomikliğin, tutuculuğun hala devam ettiği bir dönemde, müsrif sayılabilecek derecede fazla kumaş kullanarak (Savaş sonrası dönemde ortalama bir kadın elbisesi 3-5 metre kumaş kullanılarak oluşturulurken, Dior bir elbise için yaklaşık 20 metrelik kumaş kullanıyordu.), yumuşak omuzlar, ince beller, büyük, taç yaprak biçimli etekler ve olmazsa olmaz kumaş tafta ile Dior ''flower women'' rüyasını gerçekleştirdi ve kadınlara lüks ve abartılı görünümü geri verdi.


12 Şubat 1947'deki defile iki koleksiyondan oluşuyordu: En Huit (8) ve Corolle (Taç Yaprak)

The ''Bar Suit'' koleksiyonun en temel parçalarından biriydi. İnce belli, krem şantung ceket ve siyah, pileli evaze etekten oluşan bu tasarım, posta kutusu şapka ve dönemin gözdesi kare burunlu, dolgu topuklu ayakkabıların aksine, ince siluetli ayakkabılarla tamamlandı ve titiz ve neşeli kadının sembolü haline geldi.


Corolle kısmında ise panter motifli transparan elbise, birleştirilmiş, iki pileli katmandan oluşan mavi tafta elbise öne çıkanlardandı.

Kısacası dönemin en ünlü kadınlarından dikiş makinesi ile mucizeler yaratmaya çalışan sıradan şehirli kadına kadar herkes Dior'un tesiri altında kalmıştı.


Defilenin sonunda bu yeni siluetleri, volümleri, ince belleri ve vurgulanmış büstiyerleri gören Harper's Bazaar dergisi editörü Carmel Snow ''It's quite a revolution dear Christian! Your dresses have such a new look!'' diyerek görüşlerini belirtti.

Defilenin ardından haber kıtalar arası yayılarak Amerika'ya kadar gitti ve Dior manşetleri süsledi.


Vogue Moda Editörü Bettina Ballard, Fransız modasını Paris'ten ilettiği 15 yılın ve Avrupa modasının bir çıkmaza girdiği düşüncesinin ardından New York'a bir kaç ay erken dönerek Dior'un yenilikçi dehasının önünde eğildiğini belirtti.

Defileden kısa bir zaman sonra Elle dergisi ''Dünyanın En Güzel Bacakları'' adı altında Marlene Dietrich'in bir fotoğrafını yayınladı ve ekledi ''İyi bakın, çünkü yakında New Look etekleriyle kaplanacaklar!''. Marlene yakın zamanda 10 yeni New Look tasarımı sipariş etmişti.

Marlene Dietrich

Dior yakın zamanda en ünlü Fransız erkeği haline gelmişti.

Oluşumundan yaklaşık 60 yıl sonra Dior parfümörü-tasarımcısı François Demachy Christian Dior'un flower women' ına saygısını sunarak New Look 1947 parfümünü tasarladı.



O zamandan bu yana Dior'un New Look çizgileri Moda Evi'nin neredeyse bütün koleksiyonlarında etkisini göstermekte.


Bmigo


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

.